De ultieme gids over huidserums: hoe kies je de juiste en waar moet je op letten?
Huidserums
Stel je voor dat je je huid voedt met een magisch elixer waardoor je huid gaat stralen als de ochtendzon. Dat wil iedereen wel, toch? We worden overspoeld met tips en adviezen over huidverzorging en de wonderen die huidserums zouden verrichten. Maar is dat echt zo? En wat is het geheime ingrediënt? Werkt het voor iedereen en hoe gebruik je het dan? In dit blogartikel duik ik in de betoverende wereld van de huidserums: die kleine druppels geluk die je huid voeden, verjongen en verhelderen.
Het belang van huidserums in je dagelijkse routine
Huidserums worden verkocht met de mededeling dat ze essentieel zijn in je huidverzorgingsroutine. De reden is omdat ze zijn ontworpen om je gezicht te voeden en te verbeteren, terwijl ze doordringen tot de dieperliggende huidlagen om specifieke problemen aan te pakken.
Huidserums bevatten een hoge concentratie actieve ingrediënten, en zijn een essentieel onderdeel van je dagelijkse huidverzorgingsroutine. Ze zijn ontworpen om diep in de huid te penetreren en gerichte resultaten te leveren, wat ze effectiever maakt dan andere huidverzorgingsproducten.
Serums zijn meestal op waterbasis en bevatten kleinere moleculen dan andere producten. Dit betekent dat ze gemakkelijker en dieper in de huid kunnen doordringen, waardoor je de volle kracht van actieve ingrediënten krijgt. Dit maakt serums bijzonder nuttig voor het aanpakken van specifieke huidproblemen, zoals veroudering, hyperpygmentatie en acne.
Afhankelijk van de ingrediënten die ze bevatten, kunnen ze hydrateren, de huidtextuur verbeteren, tekenen van veroudering verminderen, de huid oplichten, ontstekingen verminderen en nog veel meer.
Hoewel een huidserum een krachtig product is, is het niet bedoeld om andere huidverzorgingsproducten te vervangen. Ze zijn bedoeld om te worden gebruikt in combinatie met je huidige routine en om je resultaten te verbeteren en te versnellen.
De wetenschap achter huidserums
hoe ze werken en wat ze doen
Huidserums zijn geconcentreerde formules die specifieke ingrediënten bevatten die zijn ontworpen om specifieke huidproblemen aan te pakken. Ze worden vaak gebruik als aanvulling op een dagelijkse huidverzorgingsroutine en worden aangebracht vóór moisturizers of cremes. Maar hoe zit het wetenschappelijk en wat doet een serum voor je huid? Hier ga ik wat dieper op in.
De wetenschap achter je huidserum is gebaseerd op het begrijpen van de huidstructuur en de biologie. Huidserums bevatten actieve ingrediënten zoals antioxidanten, peptiden, hyaluronzuur, vitamines en plantenextracten. Deze ingrediënten zijn zorgvuldig geformuleerd om dieper in de huidlagen te worden opgenomen en de specifieke problemen aan te pakken.
De werkzaamheid van serums is te danken aan verschillende factoren.
Doelgerichte ingrediënten
Huidserums bevatten doelgerichte ingrediënten die zijn geselecteerd vanwege hun specifieke eigenschappen en voordelen voor je huid. Dit kan bijvoorbeeld hyaluronzuur, vitamine C, retinol of niacinamide zijn.
Moleculaire grootte
Omdat een serum een lichte en vloeibare textuur heeft en een kleinere moleculaire grootte, kan deze dieper in je huid doordringen dan andere huidverzorgingsproducten. Dit stelt de actieve ingrediënten in staat om effectiever te werken op specifieke huidlagen en problemen.
Specifieke huidproblemen aanpakken
Huidserums zijn ontworpen om specifieke huidproblemen aan te pakken, zoals een droge huid, acne, veroudering, rimpels, en meer. Elk serum kan verschillende ingrediënten bevatten die gericht zijn op het aanpakken van specifieke huidproblemen.
Stimulatie van de huidfuncties
Huidserums kunnen de natuurlijke functies van de huid stimuleren. Bijvoorbeeld, serums met antioxidanten kunnen helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen en het beschermen tegen schade door de zon en milieuvervuiling. Serums met hyaluronzuur kunnen de huid hydrateren en de vochtbalans herstellen.
Celvernieuwing en collageenproductie
Sommige serums bevatten ingrediënten zoals retinol en peptiden die de celvernieuwing stimuleren en de productie van collageen bevorderen. Dit kan helpen bij het verminderen van fijne lijntjes, rimpels en het verbeteren van de stevigheid en elasticiteit van de huid.
Synergetische werking
Huidserums kunnen ook synergetisch werken met andere huidverzorgingsproducten. Synergetisch betekent dat twee verschillende producten elkaars effecten kunnen versterken. Door serums te combineren met moisturizers, zonnebrandcrèmes en andere huidverzorgingsproducten, kan de effectiviteit worden verbeterd.
De effectiviteit van een huidserum is wel afhankelijk van een aantal factoren, zoals de kwaliteit en de concentratie van de ingrediënten, consistent gebruik en je eigen huidconditie.
De waarheid over de claims van huidserums: wat kunnen ze wel en wat kunnen ze niet?
Huidserums zijn ontzettend populair en de beloftes zijn vaak een gladde en glanzende huid zonder vlekjes en rimpeltjes. Ondanks dat het mooie beloftes zijn en een serum absoluut ten goede kan komen van je huid, is het belangrijk om realistisch te blijven en kritisch te kijken naar de claims over wat ze kunnen.
Hydratatie
Huidserums kunnen helpen bij het hydrateren van de huid, maar ze zijn niet de enige bron van hydratatie. Serums bevatten vaak ingedriënten zoals hyaluronzuur en ceramiden die vocht kunnen vasthouden. Maar het is net zo belangrijk om een goede moisturizer aan te brengen na het serum om de hydratatie te verzegelen en de huidbarrière te versterken.
Anti-aging
Huidserums met anti-aging claims kunnen helpen bij het verminderen van tekenen van veroudering, zoals fijne lijntjes en rimpels. Ingrediënten zoals retinol en vitamine C kunnen de collageenproductie stimuleren maar het zijn geen wondermiddeltjes en om enigszins resultaten te zien heb je geduld nodig.
Verheldering
Sommige serums beweren de huid op te helderen en de hyperpigmentatie te verminderen. Ingrediënten zoals vitamine C en niacinamide kunnen helpen bij het verminderen van donkere vlekken. Maar als je ernstige hyperpigmentatie hebt is een serum alleen mogelijk niet voldoende en zul je misschien toch medisch advies moeten inwinnen.
Verminderde acne
Huidserums met salicylzuur en niacinamide kunnen helpen bij het verminderen van acne en het reguleren van de talgproductie. Maar ook hier is het belangrijk om te onthouden dat je bij ernstig acne mogelijk niet voldoende hebt aan een serum en misschien toch medisch advies moet inwinnen.
Strakker maken van de huid
Sommige huidserums beweren de huid strakker te maken en de elasticiteit te verbeteren. Ingrediënten zoals retinol en peptiden kunnen helpen bij het stimuleren van de collageenproductie. Houd er echter wel rekening mee dat de resultaten subtiel zijn en dat een serum alleen mogelijk niet voldoende is om diepe rimpels te laten verdwijnen.
Wat is het verschil tussen een huidserum en een vochtinbrengende crème?
Huidserums en vochtinbrengende crèmes werken goed samen in je huidverzorgingsroutine, maar ze hebben hun eigen verschillende functies en voordelen.
Een huidserum is een product dat je aanbrengt na het reinigen maar vóór het hydrateren. Serums zijn dunner en lichter dan crèmes en bevatten een hoge concentratie van actieve ingrediënten.
Vochtinbrengende crèmes hebben een dikkere textuur en zijn ontworpen om de huid te hydrateren door water in de huid te brengen en te helpen het daar te houden. Ze bevatten vaak ingrediënten zoals glycerine en hyaluronzuur, die bekend staan om hun hydraterende eigenschappen. Vochtinbrengende crèmes hebben soms ook nuttige ingrediënten zoals antioxidanten en huidverzachtende middelen, maar de concentraties zijn doorgaans lager dan in serums.
Een vochtinbrengende crème is essentieel voor alle huidtypes om te helpen hydrateren en de huidbarrière te versterken, maar als je specifieke huidproblemen wilt aanpakken zoals fijne lijntjes, donkere vlekjes of een onregelmatige huidteint, dan kun je het beste een serum toevoegen aan je huidverzorgingsroutine.
Hoe kies je het juiste serum voor jouw huidtype?
Welk serum past bij jou hangt af van je huidtype en specifieke problemen die je wilt aanpakken.
Droge huid
Als je een droge huid hebt, kies dan voor een hydraterend serum dat ingrediënten bevat zoals hyaluronzuur, vitamine E, niacinamide en ceramiden. Deze ingrediënten helpen vocht vast te houden en de huidbarrière te versterken.
Vette huid
Voor een vette huid kies je voor een serum dat niet-comedogene ingrediënten bevat (die de poriën niet verstoppen). Ingedriënten zoals salicylzuur, niacinamide en retinol kunnen helpen bij het reguleren van de olieproductie en het voorkomen van verstopte poriën.
Gevoelige huid
Bij een gevoelige huid kies je voor een serum dat kalmerende ingrediënten bevat, zoals aloë vera, kamille, groene thee en haver. Vermijd serums met potentiële irriterende stoffen, zoals parfums, kleurstoffen en alcohol.
Verouderende huid
Wanneer je een verouderende huid hebt, zoek dan naar een serum met anti-aging ingrediënten zoals retinol, vitamine C, peptiden en hyaluronzuur. Deze ingrediënten kunnen helpen bij het stimuleren van de collageenproductie, het verminderen van rimpels en het verbeteren van de huidstructuur.
De beste ingrediënten om te zoeken in een huidserum
Er zijn verschillende ingrediënten die worden aanbevolen vanwege hun effectiviteit en bewezen voordelen voor de huid.
Hyaluronzuur
Hyaluronzuur is een natuurlijk voorkomend molecuul dat vocht vasthoudt en de huid hydrateert. Het kan helpen bij het verminderen van fijne lijntjes, het verbeteren van de huidstructuur en het creëren van een vollere en gehydrateerde huid. Hyaluronzuur kan tot 1000 keer zijn gewicht in water vasthouden, wat het een krachtige stof maakt. Breng na je serum met hyaluronzuur een moisturizer aan zodat het ook daadwerkelijk vocht heeft om vast te houden. Als je dat niet doet, trekt hyaluronzuur het vocht wat in je huid zit eruit waardoor je huid trekkend en droog kan aanvoelen.
Vitamine C
Vitamine C is een krachtig antioxidant die helpt bij het bestrijden van vrije radicalen (dit zijn moleculen in het lichaam met een verzwakte buitenlaag waardoor ze instabiel worden en schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels) en het verminderen van schade door de zon. Het stimuleert de productie van collageen, verheldert de huid, vermindert pigmentatie doordat het de melanineproductie in de huid remt en vitamine C egaliseert de huidteint. Van vitamine C is bewezen dat dit daadwerkelijk effect heeft op de aanmaak van collageen. Vitamine C heeft wat tijd nodig om goed in je huid trekken, dus wacht met het aanbrengen van een ander product om te voorkomen dat de werking van de vitamine C wordt afgebroken. De meest effectieve vorm van vitamine C is ascorbinezuur (pure vitamine C).
Retinol
Retinol is een vorm van vitamine A en staat bekend om zijn anti-aging voordelen. Het kan helpen bij het verminderen van fijne lijntjes, rimpels, acne, pigmentvlekken en het verbeteren van de huidtextuur- en teint. Retinol zorgt voor celvernieuwing en collageenproductie. Omdat retinol een krachtig ingrediënt is, is het verstandig om het niet meteen elke dag te smeren. Laat je huid wennen door het gebruik op te bouwen en begin met één keer per week. Wanneer je huid gewend is, kun je het dagelijks gaan gebruiken. Begin ook met een lage concentratie en wanneer je merkt dat je huid gewend is, kun je de concentratie verhogen. Je huid kan wat droog worden in het begin, maar dit komt doordat je huid een boost krijgt en celvernieuwing in gang wordt gezet. Het effect van Retinol merk je vaak pas na een week of 6, dus je moet wel geduld hebben.
Niacinamide
Niacinamide, ook wel bekend als vitamine B3, heeft veel voordelen voor je huid. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, het reguleren van de talgproductie, het verkleinen van poriën en het verbeteren van de huidtextuur. Net als vitamine C, stimuleert ook niacinamide de aanmaak van collageen en elastine. Niacinamide kan ook helpen bij het verminderen van hyperpigmentatie doordat het ook de melanineproductie in je huid remt en het kan helpen bij het verminderen van roodheid. Daarnaast versterkt het de huidbarrière.
Pantotheenzuur
Pantotheenzuur, ook bekend als vitamine B5, is vochtinbrengend en heeft een ontstekingsremmende werking. Vitamine B5 wordt vaak gebruikt in de strijd tegen acne en helpt om roodheid en irritatie te verminderen. Het versterkt ook nog de weerstand van je huid en stimuleert celvernieuwing.
Ceramiden
Ceramiden zijn vetten (lipiden) die van nature al voorkomen in je huid. Ze zijn essentieel voor de ondersteuning van je huidbarrière en het hydrateren van je huid. Zonder ceramiden droogt je huid uit. Ceramiden beschermen je huid tegen invloeden van buitenaf en hebben een anti-aging effect.
Peptiden
Peptiden zijn korte ketens van aminozuren die de bouwstenen zijn van eiwitten, zoals collageen, elastine en keratine. Ze komen van nature al voor in je lichaam en ze geven je cellen informatie en signalen voor bijvoorbeeld het herstel van wondjes en huidherstel. De peptiden in huidserums kunnen helpen bij het stimuleren van de productie van collageen en elastine, waardoor de huid steviger en elastischer wordt. Peptiden kunnen ook helpen bij het verminderen van fijne lijntjes, rimpels en het verbeteren van de huidtextuur. Hoe hoger peptiden op de ingrediëntenlijst staan, hoe hoger de concentratie. Peptiden zijn dus erg goed in de strijd tegen huidveroudering.
Antioxidanten
Antioxidanten, zoals vitamine E, vitamine C en groene thee-extract, helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen (je leest bij Vitamine C wat dat zijn) en beschermen de huid tegen schade door de zon en milieuvervuiling. Ze kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen, het bevorderen van een gezonde huidbarrière en het verminderen van tekenen van veroudering. Je huid bevat van nature al antioxidanten, maar deze zijn niet voldoende om je huid te beschermen. Groenten en fruit bevatten antioxidanten, maar je vindt ze dus ook terug in je huidverzorgingsproducten.
Wanneer begin je met het gebruik van een huidserum?
Wanneer je moet beginnen met het gebruik van een serum hangt af van meerdere factoren, waaronder je huidtype, huidproblemen die je wilt aanpakken en de specifieke ingrediënten in het serum.
Als algemene richtlijn wordt vaak gesuggereerd om te beginnen met gebruik van serums rond je midden twintig, wanneer de huid tekenen van veroudering begint te vertonen, zoals fijne lijntjes, verlies van elasticiteit en ongelijkmatige huidteint. Rond deze leeftijd kun je ook beginnen met gebruik van actieve ingrediënten zoals retinol en vitamine C.
Als je worstelt met specifieke huidproblemen zoals acne of hyperpigmentatie, kan het gunstig zijn om al eerder te beginnen met het gebruik van een serum met bijvoorbeeld salicylzuur en niacinamide. Wanneer je op jongere leeftijd al te maken hebt met bepaalde huidproblemen, is het verstandig om eerst contact op te nemen met een huidspecialist of dermatoloog voor een huidanalyse. Zij kunnen je dan vertellen welk product je het beste kunt gebruiken.
Hoe en wanneer moet je een huidserum aanbrengen voor de beste resultaten?
Om het maximale uit je huidserum te halen, moet je natuurlijk eerst weten welk huidserum het beste bij je huid past.
Het vinden van het juiste serum kost tijd, geduld en een beetje experimenteren.
- Ken je huidtype
Dit is een belangrijke eerste stap. Is je huid droog, olieachtig, gecombineerd, normaal of gevoelig? - Bepaal je huidproblemen
Kijk of je last hebt van acne, roodheid, hyperpigmentatie, fijne lijntjes, dofheid, etc. - Lees de ingrediëntenlijst
Zoek naar actieve ingrediënten die kunnen helpen bij jou specifieke behoeften. Als je bijvoorbeeld een droge huid hebt, zoek dan naar een serum waar hyaluronzuur in zit. Heb je fijne lijntjes en rimpels die je wilt aanpakken, kijk dan een serum met retinol of peptiden. - Lees recensies, bekijk voor en na foto’s en informeer jezelf over de werking en welke ingrediënten een serum heeft.
- Probeer proefmonsters
Veel merken bieden proefmonsters van hun producten, zodat je ze kunt uitproberen voordat je de volledige grootte koopt. Zo kun je makkelijk zien hoe je huid reageert op een product zonder dat je er veel geld aan uitgeeft. - Wees geduldig.
Het kan een tijdje duren voordat je het gewenste resultaat van een serum ziet. Wees geduldig en geef een product de tijd om zijn werk te doen.
Welke soort serum zijn er verkrijgbaar?
Hydraterende serums
Hydraterende serums hebben vaak ingrediënten zoals hyaluronzuur en vitamine B5, en helpen om vocht in de huid te trekken en vast te houden. Ze zijn ideaal als je een droge of vochtarme huid hebt, of wanneer je een extra hydratatieboost nodig hebt, bijvoorbeeld in de winter.
Anti-aging serums
Anti-aging serums zijn meestal rijk aan antioxidanten zoals vitamine C, retinol en peptiden die helpen om fijne lijntjes, rimpels en andere tekenen van veroudering tegen te gaan. Ze stimuleren de productie van collageen en elastine. Deze serums zijn ideaal als je de eerste tekenen van veroudering gaat zien of als je je huid er jeugdig en vitaal uit wilt laten zien.
Verhelderende serums
Verhelderende serums zijn ontworpen om je huid een gezonde, stralende gloed te geven. Ze bevatten meestal vitamine C, niacinamide en andere ingrediënten die helpen bij het vervagen van donkere vlekken, hyperpigmentatie en een ongelijkmatige teint. Deze serums zijn perfect als je een doffe huid hebt of wanneer je je huid wilt verhelderen en egaliseren.
Exfoliërende serums
Exfoliërende serum bevatten zuren zoals glycolzuur, salicylzuur of melkzuur die helpen om dode huidcellen te verwijderen, poriën te ontstoppen en de huidvernieuwing te versnellen. Ze zijn ideaal als je een vette huid of acne hebt en wanneer je een gladde, heldere huid wilt.
Kalmerende serums
Kalmerende serums bevatten ingrediënten zoals aloë vera, kamille, groene thee of andere kalmerende stoffen die je huid helpen te kalmeren. Ze zijn dus ideaal als je een gevoelige huid hebt met roodheid of ontstekingen.
Als je weet welk serum het beste past bij jouw huid, is het belangrijk om te weten wanneer en op welke manier je het serum aanbrengt.
- Reinig en exfolieer je huid
Zorg ervoor dat je huid goed gereinigd en geëxfolieerd is voordat je het serum aanbrengt. Zo kan het serum beter in de huid doordringen en goed zijn werk doen. - Gebruik een kleine hoeveelheid
Serums zijn geconcentreerd dus je hebt maar een kleine hoeveelheid nodig. Meestal is een paar druppels voldoende om je hele gezicht in te smeren. - Breng het serum aan op een schoon gezicht
Dep het serum zachtjes met je vingertoppen op je gezicht en hals en vergeet ook je decolleté niet mee te nemen. Vermijd wrijven of trekken aan de huid, omdat dit irritatie kan veroorzaken. - Wacht even voordat je andere producten aanbrengt
Laat het serum enkele minuten inwerken voordat je andere huidverzorgingsproducten zoals crèmes aanbrengt. Dit geeft het serum de tijd om volledig je huid in te trekken. - Gebruik het serum regelmatig
Voor de beste resultaten is het belangrijk om je serum regelmatig en langere tijd te gebruiken. Vaak duurt het even voordat je de gewenste resultaten ziet, dus consistentie is key! - ’s Ochtends of ’s avonds
Het ene serum werkt beter in de ochtend terwijl de andere beter werkt bij je avondroutine. Lees daarom altijd even de instructies op de verpakking.
Als laatste is het belangrijk om te weten op welk moment in je huidverzorgingsroutine je het serum aanbrengt. Houd dit korte stappenplan aan.
- Reinigen
- Toner
- Serums
- Oogcrème
- Moisturizers
- Zonbescherming
Voor een uitgebreid stappenplan lees je mijn artikel ‘De beste skincare routine in 8 stappen‘.
DIY huidserums: zijn ze de moeite waard?
Als je de voorkeur geeft aan natuurlijke huidverzorgingsproducten en eventueel schadelijke chemicaliën liever vermijdt, kan het erg leuk zijn om je huidserum zelf te maken en helemaal aan te passen aan jouw specifieke huidtypen en behoeften. Je kunt experimenteren om te ontdekken welke combinaties het beste voor jou werken. Daarnaast kan het maken van je eigen huidserum goedkoper zijn dan het kopen van een kant-en-klaar serum in de winkel. Er zijn wel een aantal punten waar je op moet letten wanneer je je eigen huidserum wilt maken.
Effectiviteit
Alhoewel DIY huidserums kunnen werken, is het belangrijk om te weten dat ze mogelijk niet dezelfde klinisch bewezen resultaten kunnen bieden als kant-en-klare serums. Commerciële serums worden vaak ontwikkeld en getest door professionals in de huidverzorgingsindustrie, terwijl DIY serums gebaseerd zijn op persoonlijke ervaringen en experimenten.
Veiligheid
Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het selecteren en mengen van ingrediënten van je DIY serum. Sommige natuurlijke ingrediënten kunnen allergische reacties of huidirritaties veroorzaken, vooral als je gevoelig bent voor bepaalde stoffen.
Stabiliteit en houdbaarheid
DIY serums kunnen minder stabiel en minder lang houdbaar zijn dan kant-en-klare serums. Het kan moeilijk zijn om de juiste pH-waarde en consistentie te behouden, wat weer invloed heeft op de effectiviteit. Zorg ervoor dat je je DIY serum in een donkere, luchtdichte container bewaart en gebruik het binnen een redelijke tijd om bederf te voorkomen.
Gemak en tijdsbesteding
Het maken van je eigen huidserum kan een tijdrovend klusje zijn en vereist wel enige kennis van de ingrediënten en hun eigenschappen.
Het gebruik van huidserums voor specifieke huidproblemen
Eerder in dit artikel heb je al gelezen welk ingrediënt wat doet voor je huid. Huidserums zijn dus uitermate geschikt om bepaalde huidproblemen aan te pakken. Voor welk huidprobleem kies je welk ingrediënt?
- Acne
Voor de behandeling van acne kan een huidserum met ingrediënten zoals salicylzuur, niacinamide of tea tree olie nuttig zijn. Salicylzuur helpt bij het verwijderen van dode huidcellen en het reinigen van de poriën, terwijl niacinamide ontstekingen kan verminderen en de talgproductie kan reguleren. Tea tree olie staat bekend om zijn antibacteriële eigenschappen en kan helpen bij het bestrijden van acne veroorzakende bacteriën. - Veroudering
Voor de bestrijding van tekenen van verouderingen, zoals fijne lijntjes, rimpels en een doffe huid, zijn huidserums met ingrediënten zoals retinol, vitamine C en hyaluronzuur populair. Retinol stimuleert de celvernieuwing en collageenproductie, waardoor fijne lijntjes en rimpels verminderen. Vitamine C helpt bij het verhelderen van de huid en het verminderen van hyperpigmentatie en hyaluronzuur hydrateert en geeft volume aan de huid. - Hyperpigmentatie
Om hyperpigmentatie, zoals donkere vlekjes en ouderdomsvlekken te verminderen, kunnen huidserums met ingrediënten zoals vitamine C, niacinamide, arbutine of kojiczuur effectief zijn. Deze ingrediënten helpen de melanineproductie te remmen en de huid op te helderen. Het is belangrijk om zonnebrandcreme te gebruiken bij het gebruik van deze serums, omdat de huid gevoeliger kan worden voor de zon. - Gevoelige huid
Als je een gevoelige huid hebt is het belangrijk om een huidserum te kiezen die zacht en kalmerend is. Ingrediënten zoals aloë vera, groene thee-extract en kamille-extract kunnen helpen bij het kalmeren van de huid en het verminderen van roodheid en irritatie.
Bij serums is het belangrijk om ze regelmatig en consistent te gebruiken en de resultaten kunnen variëren afhankelijk van je huid.
Het verschil tussen ‘klinisch getest’ en ‘dermatologisch getest’
Je leest bij huidverzorgingsproducten vaak dat ze ofwel klinisch ofwel dermatologisch zijn getest. Maar wat betekent dat en wat is het verschil?
Klinisch getest betekent dat een product of behandeling is onderworpen aan onderzoek en evaluatie in een klinische setting, waarbij patiënten worden betrokken. Deze test worden meestal uitgevoerd om de veiligheid en werkzaamheid van het product of de behandeling te beoordelen bij mensen met een specifieke medische aandoening of symptoom. Klinische tests worden uitgevoerd door medische professionals onder strikte protocollen en met inachtneming van ethische richtlijnen. De resultaten van klinische tests kunnen helpen bij het bepalen van de geschiktheid en effectiviteit van een product of behandeling voor een specifieke medische toepassing.
Dermatologisch getest verwijst naar tests die specifiek zijn gericht op de beoordeling van de veiligheid en het irritatiepotentieel van een product op de huid. Deze tests worden meestal uitgevoerd door dermatologen en huidexperts en omvatten het aanbrengen van het product op de huid van vrijwillige proefpersonen. Het doel van dermatologische tests is om te bepalen of het product veilig is voor gebruik op de huid, of het irritatie of allergische reacties veroorzaakt en of het voldoet aan bepaalde normen of kwaliteitscriteria.
Beoordeling en vergelijking van populaire huidserums
Er zijn inmiddels ontzettend veel merken die huidserums op de markt brengen met de belofte verschillende huidproblemen aan te kunnen pakken. Als je door de bomen het bos niet meer zien, heb ik hier een aantal tips waarmee je gemakkelijker een keuze kunt maken.
Websites
Er zijn verschillende websites die uitgebreide beoordelingen van huidserums bieden. Bijvoorbeeld Paula’s Choice ‘Beautypedia’ en het Amerikaanse ‘Byrdie’. Deze sites hebben experts op het gebied van huidverzorging die serums testen en hun mening delen. Ze geven ook gedetailleerde informatie over de ingrediënten en hoe ze werken.
Beauty blogs en influencers
Wat is er nu overtuigender dan iemand die net als jij op zoek is naar een goed werkend serum, en de beoordeling op zijn/haar blog of social media vermeld? Beauty bloggers en influencers geven hun persoonlijke en ongezouten mening over de serums. Onthoud wel dat sommige meningen subjectief kunnen zijn en dat ze mogelijk worden beïnvloed door samenwerkingen met bepaalde merken.
Klantrecensies
Op websites van de grotere online winkels zoals Bol.com en Amazon.nl delen klanten hun eerlijke mening over de effectiviteit van een serum en delen soms ook voor en na foto’s.
Wat zijn op dit moment de populairste merken ?
Ondanks de vele aanbieders van huidserums op de markt, zijn er een aantal merken die populair zijn en goede beoordelingen hebben. Ik heb voor jou een top 10 lijst gemaakt van de populairste merken op het gebied van huidverzorging op dit moment.
1) The Ordinary
De producten van The Ordinary worden over het algemeen als erg goed omschreven. Ze hebben huidserums voor verschillende huidtypen.
2) CeraVe
CeraVe richt zich op het herstellen en versterken van de huidbarrière met behulp van ceramiden.
Alle producten van CeraVe bevatten dan ook drie belangrijke ceramiden die de droge huid verzachten en de huid herstellen.
3) Sunday Riley
Sunday Riley is een merk dat zijn plantaardige huidverzorgingsproducten samenstelt op basis van op wetenschap gebaseerde formules en klinisch bewezen effectieve ingrediënten voor een zachte, egale en stralende huid.
4) La Roche Possay
La Roche Possay is een merk wat zich voornamelijk richt op de problemen van de gevoelige huid zoals acne, rosacea en eczeem en wordt ook door dermatologen aanbevolen en voorgeschreven.
5) Skin Ceuticals
Skin Ceuticals is een merk dat wordt ondersteund door de wetenschap en hun huidverzorging wordt geproduceerd in de VS, waar het onder andere wordt gebruikt door dermatologen, cosmetisch artsen en huidtherapeuten. De producten zijn gericht op het corrigeren van huidveroudering, de gezonde huid te beschermen en schade te voorkomen.
6) Paula’s Choice
Paula’s Choice staat voor eerlijke producten die doen wat ze beloven. De producten zijn er voor alle huidtypen. Of je nu een stralende huid wilt, je huid wilt herstellen of een combinatie van beiden, Paula’s Choice heeft producten die jouw huid effectief helpen. Daarnaast houdt het merk zich ook bezig met duurzaamheid en is daar transparant over op hun website.
7) Garnier
Garnier is een Frans merk dat zich richt op verschillende schoonheidsproducten zoals haarverzorging, haarkleuring, zonnebrand en huidverzorging. De producten die ze gebruiken komen uit de natuur, zoals vruchten, zaden en bloemen.
8) Biodermal
Biodermal is een Nederlands merk dat is ontstaan vanuit de behoefde om verzorgingsproducten te ontwikkelen die kleine huidproblemen oplossen. Ze ontwikkelen hun producten zoveel mogelijk met ingrediënten die van nature in de huid voorkomen. De producten zijn ook dermatologisch getest.
9) Clinique
Clinique heeft verschillende huidverzorgingsproducten voor verschillende huidtypen. De producten van clinique zijn getest op allergieën en 100% parfumvrij.
10) Remescar
Remescar is een merk dat zich in eerste instantie richt op de rijpere huid met hun ‘Instant Corrective Skincare’. Deze producten zijn gericht op het wegwerken van wallen en donkere kringen, verminderen van rimpels en hangende oogleden liften. Daarnaast hebben ze producten voor de dagelijkse verzorging voor een stralende en gezonde huid.
Goed om te weten
1. Niet alle serums zijn hetzelfde
Het is makkelijk om aan te nemen dat alle serums dezelfde basisfuncties hebben – hydrateren, voeden, enzovoort. Maar eigenlijk zijn er veel verschillende soorten serums, elk met een unieke samenstelling en doel. Zo zijn er anti-aging serums, huidverhelderende serums, hydraterende serums, verstevigende serums, en nog veel meer. Elk type is geformuleerd met specifieke ingrediënten om specifieke huidproblemen aan te pakken.
2. Serums kunnen de effectiviteit van je andere huidverzorgingsproducten verbeteren
Als je een serum aan je huidverzorgingsroutine toevoegt, kan dit de werking van je andere producten versterken. Serums zijn geformuleerd om diep in de huidlagen te penetreren, waardoor de weg wordt geëffend voor je moisturizers en andere crèmes om hun werk beter te doen.
3. Serums hebben de hoogste concentratie van actieve ingrediënten in vergelijking met andere huidverzorgingsproducten
Dit is één van de redenen waarom ze zo effectief zijn. Maar deze hoge concentratie betekent ook dat je voorzichtig moet zijn met het gebruik van serums – te veel kan soms meer kwaad dan goed doen, afhankelijk van het product en je huidtype.
4. Serums zijn niet bedoeld om moisturizers te vervangen
Hoewel sommige mensen denken dat serums hydraterend genoeg zijn om een moisturizer te vervangen, is dit meestal niet het geval. Serums zijn bedoeld om te worden gebruikt in combinatie met een moisturizer, niet in plaats daarvan.
5. De prijs van een serum betekent niet altijd dat het beter is
Hoewel serums over het algemeen duurder zijn dan andere huidverzorgingsproducten vanwege hun hoge concentratie van actieve ingrediënten, betekent een hogere prijs niet altijd dat een product beter is. Er zijn veel betaalbare serums die net zo effectief zijn, zo niet meer, dan hun duurdere tegenhangers.
Tot slot
Schoonheid is niet een one-size-fits-all benadering. Wat voor de ene persoon werkt, werkt misschien niet voor de andere. Het gaat er om te leren wat het beste werkt voor jou en je huid. En onthoudt, ware schoonheid komt van binnenuit! Het gaat niet alleen om de producten die je op je huid aanbrengt, maar ook om de voeding die je in je lichaam stopt, de gedachten die je in je hoofd houdt en de liefde die je in je hart draagt!